Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /bbw-data/files/www/bbw/web/controller/common/home.php on line 140

Klinikai Központ

Debreceni Egyetem

Ritkán, de még fertőz a TBC

Ritkán, de még fertőz a TBC
Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

A krónikus, cseppfertőzés útján terjedő betegség évtizedeken át világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának” vagy „kapitányának” nevezték. Magyarországon a 19. század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. A betegség hazánkban ma már nagyon ritka, jelenleg 7,7 százezrelék az új betegek száma, tehát 100 ezer lakosból 7 lesz beteg. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is évek óta csökkenő tendenciát mutat a TBC-s betegek száma.

-  Amíg 2012-ben 74 tuberkulózisban szenvedő beteget ápoltunk a klinikán, addig 2015-ben 43, tavaly pedig 34 TBC-s beteg szorult ellátásra – tájékoztatott Szilasi Mária.

A Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: hazánkban minden egészséges újszülött számára kötelező a BCG-oltás, ami a csecsemőket és kisgyermekeket védi a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól, valamint az egész testre kiterjedő tuberkulózistól.

A TBC-t okozó baktériumok jellemzően a tüdőt támadják meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést.

- Tartós köhögés, hőemelkedés, fáradtság, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet lehetnek azok a tünetek, amelyek alapján gondolni lehet a fertőzésre, amely gyógyszeresen kezelhető, de lehet halálos kimenetelű is – sorolta a szakember.

Még jelenleg is a TBC a vezető halálok, ha egy baktérium által okozott halálozást veszünk figyelembe. Világszerte körülbelül 8,7 millióan betegszenek meg újonnan, és évente mintegy kétmillióan halnak meg a legyőzöttnek hitt betegségben. Erre emlékeztet a március 24-i TBC elleni küzdelem világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig megközelítőleg 1 milliárd ember válik friss fertőzés, és ebből 200 millió aktív betegség áldozatává, 35 millióan pedig meghalhatnak a betegségben. A kór újraéledésében szerepet játszik, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból a legális és illegális bevándorlók növelik a behozott fertőző gócok kockázatát. Emellett a kórokozó az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb gyógyszerekre van szükség az eredményes terápiához.

Sajtóiroda-MM


vissza