Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /bbw-data/files/www/bbw/web/controller/common/home.php on line 140

Klinikai Központ

Debreceni Egyetem

Betekintés az igazságügyi orvostanba

Betekintés az igazságügyi orvostanba
Több mint tízezer orvosszakértői vélemény, csaknem háromezer toxikológia vizsgálat és mintegy hatezer boncolás 5 év alatt. A Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének eredményeiről tudományos ülésen számoltak be május 10-én a Kenézy Villában.

Igazságügyi orvosszakértői, elmeorvos-, illetve pszichológiai szakértői vélemények ezrei készültek az elmúlt 5 évben a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetében. Ez az egyik legfontosabb tevékenysége az intézetnek.

- A több mint 10 ezer igazságügyi szakértői vélemény bő fele (5170) orvosszakértői vélemény volt, melyek egy része élő személy vizsgálatát követően készült, körülbelül 40 százaléka viszont iratok alapján. Ehhez a nyomozóhatóság nyomozati adatokat és orvosi dokumentumokat, esetenként bűnjelként kezelt tárgyakat bocsájt a rendelkezésünkre – tájékoztatott Herczeg László.

Az intézetigazgató az elmúlt 5 év eredményeit bemutató előadásában kifejtette: az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményeket részben büntető ügyekben rendelik el, és a vizsgálatok célja a bűnelkövetők beszámítási képességének vizsgálata. Polgári peres eljárásban az igazságügyi orvosszakértő feladata a vizsgált személy belátási képességének véleményezése.

A tudományos ülésen szó volt arról, hogy az intézet legjelentősebb feladata a Hajdú-Bihar megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendkívüli körülmények között elhunytak hatósági és igazságügyi boncolása, valamint egyebek mellett itt történik azoknak a kórboncolása is, akik egészségügyi intézményen kívül hunytak el. Az Igazságügyi Orvostanon 5 év alatt mintegy 6000 boncolást végeztek.
Az intézetnek jelentős szerepe van az alkohológiai és toxikológiai vizsgálatok végzésében, valamint az igazságügyi genetikai vizsgálatokban.

- Hatósági kirendelésre az Igazságügyi Genetikai Laboratóriumban olyan vizsgálatokat is végeztek, amelyek között néhány országos jelentőségűnek minősül – mondta Herczeg László.
Az igazgató kiemelte: a részleg 2013-tól alapvető változásokon ment keresztül, az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egy új, több mint 200 négyzetméteres modern laboratóriumot alakítottak ki.  A laboratórium tervezése során kiemelt fontosságot kaptak az igazságügyi genetika speciális követelményei. Herczeg László szólt arról is, hogy a laboratórium létrehozása óta, minden évben sikeresen vett részt bűnjelvizsgálati, referencia és bűnjelekből származó kevert DNS profilozási, illetve biostatisztikai külső minőségi kontroll programokban.

A rendezvényen az intézetigazgató beszámolója után előadás hangzott el a közeljövő igazságügyi orvostanának területét érintő kihívásokról és lehetőségekről, valamint halottvizsgálat 12. századtól kezdődő történeti áttekintésére is sor került.
Sajtóiroda-MM


vissza