Klinikai Központ

Debreceni Egyetem

Rólunk

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

Tisztelt Látogatónk!

  Szeretettel üdvözlöm a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának honlapján.

A Debreceni Egyetem, mint orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmény, a betegellátási tevékenység koordinálására - az Egyetem szervezeti egységenként működő egészségügyi szolgáltatóként - Klinikai Központot hozott létre.
Intézményünk Európa egyik legszebb campusán a technika robbanásszerű fejlődésével lépést tartva szolgálja a betegellátást.

A Klinikai Központ betegellátó tevékenységét több mint 1700 ágyon, 130 ambulancián, 49 diagnosztikai munkahelyen végzi. Az ellátás sokoldalúságát jelzi, hogy fekvőbeteg ellátás vonatkozásában közel 60 szakmában, járóbeteg ellátás és diagnosztika vonatkozásában közel 80 különböző szakmában végez egészségügyi szakellátást.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ fekvőbeteg kapacitásának területi ellátási kötelezettsége a legmagasabb progresszivitási szinten általában Hajdú-Bihar megyére és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye bizonyos részeire terjed ki. Az összes ellátandó lakosság kb. 1,2 millió fő. Bizonyos szakmák vonatkozásában (pl. szívsebészet, onkológia, égéssebészet, geriátria, sugárterápia) az ellátandó lakosságszám meghaladja a kétmillió főt.
A járóbeteg szakellátás vonatkozásában a progresszivitás 3. szintjén a területi ellátási kötelezettség Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjed ki, összesen kb. 1,5 millió lakosra.
 
Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan a Klinikai Központ a megjelenő új eljárások bevezetésével bővíti tevékenységi körét:
  • A legmagasabb szintű, teljes körű ellátást nyújtjuk a régió szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegeinek.
  • A Gamma Sugársebészeti Központban a koponyán belüli betegségek nagy hatékonyságú kezelését végezzük a koponya megnyitása nélkül.
  • Legújabb fejlesztéseink eredményeként Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja valósult meg a Debreceni PET program keretében. A Központ egy magyar fejlesztésű, de világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezéssel bővült, ami a SPECT, PET és CT hármas funkcióját ötvözve segíti a betegségek gyors felismerését.
  • Bevezetésre került a TeleStroke rendszer, ami 24 órás videó- és hangkapcsolatot, valamint non-stop konzultációt biztosít a kisvárdai és mátészalkai kórházak számára, lehetővé téve a stroke eredményes kezeléséhez elengedhetetlen, késlekedés nélküli ellátás elindítását.
  • Új video-oktatórendszer került kiépítésre, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé különböző műtétek, többek között a bonyolult szívműtétek háromdimenziós videoközvetítését.
  • 2016-tól elérhetővé váltak olyan országosan is ritkán végzett beavatkozások, mint a felnőtt allogén csontvelő transzplantáció vagy a transzkatéteres szívbillentyű beültetés.
 
A jövőben szeretnénk az elmúlt évek dinamikus fejlődését folytatni, további lendületet adva a betegellátás színvonalának emeléséhez.
 
Köszönöm, hogy ellátogatott honlapunkra.
A Klinikai Központ Vezetése nevében üdvözli Önt:
 
Prof. Dr. Berényi Ervin
elnök